Kenny Acheson

Frissítve: 2022.01.25.

Kenny Acheson

Megosztás Forma 1 enciklopédia

Bevezető

Kenneth Henry Acheson egy angol autóversenyző, aki Cookstownban, 1957. november 27-én látta meg a napvilágot. Az autóversenyzés és a benzingőz szeretete kódolva volt a vérében, ugyanis már édesapja is a lóerők megszállottja volt. Első köreit apja Crossle márkájú versenygépével tette meg 1976-ban, majd annyira ráérzett a technikára, hogy a következő esztendőben el is indult vele egy regionális bajnokságban, amit rögtön meg is nyert.

1979-ben már magasabb osztályban, egy Formula Ford volánja mögött, az RMC istállóval gyűjtötte a versenykilómétereket, és két év alatt 29 futamgyőzelmet aratott. 1980-ban továbblépett, jöhetett a Formula-3, ahol a nem éppen a legmodernebb technikával a feneke alatt is három futamon győzni tudott. 1981-ben már bajnokesélyesként képviselte csapatát, a Murray Taylor Racinget, és egészen az utolsó futamig kergette a bajnok Stefan Johanssont. Az 1983-as év még a Fordban éri, de a következő szezont már a Formula-1-ben kezdi meg. Kenny a John MacDonald féle RAM March versenyautóval kötött szerződést az RMC támogatásával, és a brit nagydíjtól kezdve próbálkozott az indulók közé kerülni. Az adott technika ezt csak a dél-afrikai nagydíjon engedte, ahol is 6 kör hátránnyal a 12. helyen végzett. Egy év kihagyás után, két verseny erejéig még visszatért a száguldó cirkuszba, azonban a motorikusan rendkívül gyenge RAM 03 Harttal sem az osztrák, sem az olasz versenyhétvégét nem tudta befejezni.

F1-es karrierje végeztével még számos sorozatban és versenyen megfordult (Usa CART, Formula 3000, Indy 500), de igaz eredményt csak a hosszútávú versenyzés világában ért el, ahol egy LeMans-i sorozatban két futamgyőzelmet aratott.