Carlo Maria Abate

Frissítve: 2022.01.25.

Carlo Maria Abate

Megosztás Forma 1 enciklopédia

Bevezető

Carlo Abate leginkább onnan marad emlékezetes a Formula-1 szurkolók számára, hogy ő nyitja az F1 ABC-jét. Abate 1932. július 10-én, az olaszországi Torinóban született, és 2019. április 29-én hunyt el. A francia gyökerekkel rendelkező sportember 1955-ben vágott bele a versenyzésbe, elsőként egy Fiat 1100-ás rally autóval, a Sestrieres Rallyn. Néhány év múlva már az olasz Grand Tourismo bajnokságban taposta a gázt, két esztendő múlva pedig már bajnokságot nyert a GT 1300 cc-s kategóriában. Abban az évben a legendás Mille Miglián is rajthoz állt, egy Alfa Romeo volánja mögött lett 33. helyezett.

Nemzetközi karrierje 1959-ben indult be, az előbb már említett Mille Miglia megnyerésével, amit az olasz GT sorozatban aratott győzelemmel fejelt meg. 1960-ban már masszívan a külföldi versenyek felé vette az irányt, győzött a Coppa Inter Európán, nyolcadik helyet szerzett Sebringben és a Nürburgring 1000 kilométeres kihívásán. Eközben a hegyi felfutók is bejöttek a képbe, ahol Európa bajnoki hatodik lett a versenyző. 1961-ben következett a világ egyik legismertebb futama, a Le Mans-i 24h-s, melyet Ferrarija váltóhibája miatt feladni kényszerült Abate, de a nürburgringi 500 km-es endurance megnyerésével még így is jó évet zárt.

1962-ben átnyergelt a formaautókra, sőt, rögtön a Formula-1-ben kezdett, igaz csak a világbajnokságon kívüli futamokra nevezett be. Tette mindezt komoly sikerrel, hiszen az XV. Grand Premio di Napolin negyedikként ért célba a Porschéjával, és még egy harmadik hely is összejött neki. A biztató eredmények ellenére világbajnoki futamokon végül sosem állt rajthoz Carlo Maria Abate, majd 1964-ben végleg vissza is vonult a versenyzéstől, és civil karrierje során ért el további sikereket.