Andrea de Adamich

Frissítve: 2022.01.25.

Andrea de Adamich

Megosztás Forma 1 enciklopédia

Bevezető

Andrea Lodovico de Adamich egy olasz pilóta, aki Triesztben, 1941. október 3-án született, és csupán rövidke Forma-1-es kalandot tett. Adamich karriere gyorsan ívelt felfelé, 1965-ben már olasz Formula-3 bajnoknak vallhatta magát, a következő esztendőkben pedig túraautókra váltott, ahol Európa-bajnoki divízió bajnok lett.

1968-ban már a Formula-1 ajtaján kopogtatott, méghozzá stílszerűen a Scuderia Ferrari egyik autójában ülve indult el a Dél-Afrikai Nagydíjon. A verseny kvalifikációján egyből megfutotta a legjobb Ferraris időt, és hetedikként végzett, olyan világhírű pilótákat megelőzve, mint Jacky Ickx, vagy éppen Chris Amon. A futam már nem a tervek szerint alakult, mert egy megcsúszás miatt idejekorán búcsúzni kényszerült.

1970-ben tovább íródott Adamich F1-es története, hiszen majdnem teljes szezont teljesített, csupán két futamon nem volt ott. Azonban kvalifikálni, és így nagydíjon szerepelni alig tudott, mert nem érte el az akkori szabályok szerint az induláshoz szükséges 107%-os időeredményt. Hasonlóan zajlott 1971 is, majd 1972-ben a Surtees csapatba igazolt, ahol megszerezte élete első pontjait. A Spanyol Nagydíj negyedik helyezése lett pályájának abszolút csúcsa, ezután már csak egyetlen alkalommal került be a pontszerzők közé, 1973-ban a Belga Nagydíjon, ahol egy Brabham volánja mögött szintén negyedikként végzett.