A legújabb, 2022-es Forma 1 autók

Kattints a kedvenc csapatod autójára és nézd meg a részleteket!

Forma-1: 2022-es szabályváltozások, és azok várható hatásai

Már évek óta ismeretes, hogy a Formula-1 nagy átalakulás előtt áll, és jövőre mind az autók külleme, mind a teljesítménye radikálisan megváltozik majd. A pandémiás helyzet miatt csúszó új éra mind a szurkolókat, mind a szakembereket erősen megosztja. Lássuk, mit várhatunk tőle!

Teljesen új autók, teljesen új abroncsok, alkatrészek, és új technikai szabályrendszer: a világ legnépszerűbb autósport sorozata számára több szempontból is különleges és egyedi esztendő lesz a 2022-es. A sportág evolúciója talán eddigi fejlődésének legfontosabb pillanatához érkezik, hiszen az autók működése és külseje mellett a Formula-1 gazdasági, versenyzési, és médiaszabályai is megváltoznak.

Új Forma 1 autó nemzedék koncepciója

Az autókat egyszerűsítik, az előzéseket nehezítő turbulens légáramlást visszaszorítják, amivel a mezőny eleje és vége között lévő szakadékot kívánják minimalizálni. Lebutított aerodinamika, megnövekedett leszorítóerő, a kizárólagos alkatrész beszállítók korlátozása, befagyasztott specifikációjú alkotóelemek bevezetése, megnövekedett kerékátmérő, és egységesítés, szinte minden területen. Csak néhány azok közül, amelyek a fentebb már említett versenyképesebb irányt támogatják.

Apropó versenyképesség: a megvalósíthatóság érdekében nem csupán a tervezőasztalnál zajlik már ezekben a percekben is lázas munka, a gazdasági szakembereket is komoly agytornára sarkallják, hiszen a sportág történetében első alkalommal költségplafont is bevezetnek. Ennek mértékét hosszas huzavona után 145 millió dollárban szabták meg, ami ugyan valóban közelebb hozhatja a mezőnyt egymáshoz, ám a rossz nyelvek szerint a jelenlegi uralkodó hármasra mindez nem bír majd komolyabb befolyással.

új padlólemez elrendedés

A jövő évtől debütáló autók tervezésénél a legfontosabb szempont az aerodinamikai viselkedés volt, leginkább a másik autó által okozott turbolens áramlatok, a piszkos levegő kirekesztése. A szakemberek szerint ezzel a jövőben könnyebbé válik a követés, a szélárnyékozás, valamint több előzést is láthatunk majd. Ezt az üreges, becsatornázott padlólemezek bevezetésével szeretnék megvalósítani, amely a ma látható felülről érkező leszorítást kiváltva, az autó alján generálódó szívó hatás révén jóval nagyobb tapadást biztosíthat a pilótáknak. A szélcsatornás mérések alapján kijelenthető, hogy a padlólemez fejlesztésével az eddigi 50% helyett csupán 15% leszorítóerőt veszítenek majd azok a versenyzők, akik egy másik autó mögött 0.1 másodpercen belül haladnak. Még ennél is kisebb lehet a veszteség, ha boly alakul ki, és már három autó csatázik egymással. Visszatérő aggodalom, sőt vád, hogy a 2022-ben érkező versenyautók túlságosan hasonlók lesznek, ami részben igaz is, de előfordulnak majd olyan területek, melyek abszolút eltérnek a már látványterveken ismert képtől. Az egész változás talán legizgalmasabb része az új padlólemez, és az általa életre hívott ground effect hatás, amellyel kapcsolatban minden résztvevő csapat kis túlzással a nulláról indult. Ebben senki sem tud a régi alapokra hagyatkozni, és viszonyítási pontok híján minden istállónak a mérnökségre kell bíznia magát, ami lényegében bárhogyan elsülhet…

piszkos levegő

Akik szerették volna már kapun kívül tudni a DRS-t, azoknak rossz hírünk van: az előzést segítő technológia továbbra is élni fog, szerepe azonban jóval kisebb lesz a korábbi esztendőkben látottakhoz és megszokottakhoz képest. Az ígéretek szerint az előzéseknél jóval inkább kidomborodik majd a versenyzők tudása, akik várhatóan sokkal gyakrabban fogják cserélgetni a helyüket az új aero kiosztás miatt. A feltételek kiegyenlítéséért az FIA minden korábbinál szigorúbb előírásokat fogalmazott meg, azonban tanulva a korábbi hibákból, a koncepció megalkotásánál szerettek volna némi mozgásteret hagyni az istállóknak.

Már magában az eddig leírtak is komoly kiegyenlítődésre adnak sanszot, de a sportág vezetői további szabályokat is hoztak a kívánt hatásért. Az aero fejlesztésekben komoly korlátozásokat vezettek be, amely miatt például a Mercedes eleve hátrányból indul. A szabályzás értelmében a 2020-as világbajnok csak a megengedett szélcsatornás munka 90%-át végezheti el a szezon jelenlegi részében, a többieknek ugyanez a szám pedig +2.5%-al növekszik lefelé, a konstruktőri pontverseny állása szerint. A kis csapatoknak nagy könnyebbség, a nagyoknak pedig annál több bosszúság lesz, hogy jó néhány fontos alkatrész lényegében megvásárolható lesz több külső beszállítótól is, tehát lényegében eltűnik a másiktól (a nagyobbtól) való függés jelensége.

Az eddigi tesztek eredményeire hagyatkozva szinte bizonyos, hogy a változtatások célt érnek majd, melyek leginkább az autók kinézetén lesznek tetten érhetők. Az eddigiektől gyökeresen eltérő, futurisztikus megjelenés minden eddiginél dinamikusabb lesz, közülük is a legfeltűnőbb a kihegyezett frontszárny, és a 18 colos abroncsok. Az autókon végrehajtott gyökeres változtatásoktól és a már említett költségsapka bevezetésétől azt várják, hogy a 2022-es szezontól jóval több csapat lesz esélyes feljutni a pódiumra.

Új ,nagyobb gumik

Nem csak a technikai szabályzatban, de a szezon és versenyek lebonyolítása során is tetten érhető a változás. 2021-ben mindössze három tesztnap áll a csapatok rendelkezésére, de változnak a parc fermé előírások is. Utóbbiak már a harmadik szabadedzéstől életbe lépnek, melyekkel az időmérők előtti komolyabb állításokat/változtatásokat gátolják meg. Ezt úgy érik el, hogy a csapatokat kötelezik rá, hogy a harmadik szabadedzésre a pénteki gépátvételen csekkolt állapotba hozzák az autóikat. Ez azért fontos állomás a kiegyenlítődés során, mert új alkatrészek tesztelésekor ugyan szabad kezet kapnak az istállók, ám ha ezek a gépátvétel során nem voltak fent az autón, akkor a kvalifikáción és a versenye(ke)n nem használhatják az innovációt.

A technikai fejlődés és a versenyek izgalmasabbá tétele mellett fontos szempont a fiatalok térnyerése is, ezt pedig az F1 azzal próbálja meg elősegíteni, hogy az istállóknak minimum két szabadedzésen lehetőséget kell adnia szuperliszensz pontokkal még nem rendelkező versenyzőknek. Ez már jelenleg is zajlik, melynek keretében azok az ifjoncok szerezhetnek némi rutint, akiket a nevelőegyesületeik a száguldó cirkuszba szánnak. De a tesztpilóták számára is komoly lehetőség ez, hiszen motiváló jelleggel bír, hogy megpróbáljanak kilépni a szürke tartalék státuszukból.

Az új regulák a jövőben némileg a médiamegjelenéseket is érintik majd, hiszen emelni fogják a kötelező nyilatkozatok számát, hogy ezzel is több információt biztosítsanak a Forma-1 fanatikusok számára. Nagy vonalakban így áll tehát össze az a projekt, amelynek a végén izgalmasabb versenyek, több előzés, és nem csupán három dobogós csapat vár bennünket.

Forma 1 termékek OLCSÓN!

Legyél FansBRANDS VIP Tag és vásárolj OUTLET árakon!

Elképesztő raktárkészlet és kedvezmények Magyarország és Európa legnagyobb Forma 1 webshopjában!

Kipróbálom!

Forma 1 termékek olcsón